Madtanken
Madkulturens tænketank tager i 2020 stilling til, hvad der skal til, for at den danske madkultur bliver en del af løsningen på klimaudfordringerne.
Seks ud af 10 danskere vil gerne spise mere klimavenligt.
Mad er noget, vi forholder os til hver dag, flere gange om dagen. Mad er noget, vi er sammen om, en vigtig del af fællesskabet. Og vores madkultur har stor betydning for, hvordan vi behandler os selv og vores jord.
Madkulturens undersøgelser af danskernes mad- og måltidsvaner antyder imidlertid, at den danske madkultur er under pres. Få bruger sæsonens råvarer, færre laver hjemmelavet mad, og rigtig mange spiser alene. Til gengæld er kødets status på tallerkenen nærmest urokkelig på trods af befolkningens voksende klimabevidsthed.
Den udvikling har betydning for vores sundhed, vores sociale relationer, samfundsøkonomien og ikke mindst klimaet og miljøet. En udvikling, der er vigtig at forstå og handle på.
Derfor nedsatte Madkulturen i 2019 en bredt sammensat tænketank, Madtanken, der skal komme med nye svar på, hvordan vi i Danmark fortsat kan have en folkeligt funderet madkultur, som samtidig kan være en del af løsningen på de aktuelle samfundsudfordringer, herunder klimakrisen.
I 2020 beskæftiger Madtanken sig netop med, hvordan vi kan sætte fart på den grønne omstilling og opnå en mere klimavenlig madkultur.
Madtankens drøftelser tager udgangspunkt i Madkulturens seneste befolkningsundersøgelse af danskernes mad- og måltidsvaner fra 2019, som sætter fokus på råvarer og bæredygtighed.
Adam Aamann-Christensen, kok og restauratør
Anne Arhnung, direktør for Landbrug & Fødevarer
Annette Juhler Kjær, Group Vice President, Public Affairs, Communication & CSR i Salling Group
Arne Astrup, programdirektør i Novo Nordisk Fonden
Anders René Jensen, indkøbsdirektør i Rema 1000
Anne Sophie Lahme, kommunikatør og madskribent
Anika Madsen, kok og køkkenchef
Anthony Aconis, designdirektør i Fireball
Gitte Breum, chef for Mad og Måltider i Odense kommune
Gorm Wisweh, kok og iværksætter
Iben Krogh Rasmussen, udviklingsdirektør for Tænketanken Frej
Jan Algreen, adm. direktør for Søris A/S
John Wagner, adm. direktør for De Samvirkende Købmænd
Jonatan Leer, docent ved Professionshøjskolen Absalon
Katrine Klinken, kok og kogebogsforfatter
Lars Sonne Hansen, forstander på Suhrs Højskole
Louise Køster, restauratør og bondekone
Thomas Roland, CSR-chef i Coop
Tove Færch, leder af Karolines Køkken
Trine Hahnemann, kok og madskribent
Signe Wenneberg, kommunikatør
Madtanker #1 præsenterer de vigtigste problemstillinger om danskernes madlavning, som Madtanken har arbejdet med i 2019.
Læs blandt andet medlemmernes forskellige bud på, hvad det betyder for den danske madkultur, at danskerne bruger kortere og kortere tid i køkkenet og benytter sig tilsvarende oftere af convenience, og deres forslag til, hvordan udviklingen kan vendes.
Er færdighakket kål en grøn genvej eller en glidebane? Behøver vi virkelig lave vores egen leverpostej? Og smager cupnoodles egentlig ikke meget godt?
I fire korte film deler en række af Madtankens medlemmer deres perspektiver på, hvad det betyder for vores madkultur, at danskerne laver mindre og mindre mad selv.
Se de fire film →