Foodjam er Madkulturens grønne festival-folkekøkken, hvor gæsterne for en stund kan forlade den teltvarme rugbrødsmad eller den klassiske festivalburger og i stedet komme at lave deres eget lækre, friske og bæredygtige måltid.
Formålet med Foodjam er at inspirere de unge til at gå i køkkenet og vise dem, at det slet ikke er hverken svært eller farligt fx at piske sin egen mayo eller få bæredygtige råvarer som bælgfrugter og muslinger til at smage vidunderligt! Håbet er, at de går derfra med nye køkkenkompetencer og mod på madlavning.
Det er der nemlig behov for! Madkulturens undersøgelser viser, at det hjemmelavede måltid har trange kår – i en grad, så Fødevareminister Jacob Jensen frygter, at vi skal ende som en takeaway-nation. Det er i særlig grad de unge mellem 18 og 25, der har skruet op for forbruget af takeaway, færdigretter og convenience de seneste år – og det er klart den aldersgruppe, der laver mindst mad selv (kilde: Madkultur22).
Det er den tendens, Foodjam prøver at gøre op med. Mere end 26.000 gæster har besøgt Foodjam-teltet gennem de 10 år, det har eksisteret, og en overvægt at gæsterne fortæller, at de har taget retterne derfra med sig hjem i køkkenet.
I år er Foodjam desuden flankeret af Plantekorpset – et grønt talenthold af unge ildsjæle, hvis hjerte banker for plantebaseret og økologisk mad. Plantekorpset skal på festivalen afholde en række aktiviteter, der med forskellige kreative greb skal engagere andre unge i den økologiske og planterige mad.
Efter festivalen arbejder Plantekorpset videre med flere involverende arrangementer for unge mennesker, der skal udbrede dagsordenen om den grønne, økologiske mad til endnu flere – og sørge for, at Foodjams ånd lever videre, også når festivalteltene er pakket sammen, og det igen bliver hverdag.
Du kan læse meget mere om Plantekorpset og deres aktiviteter på festivalen her.