Flere nyheder
![](https://www.madkulturen.dk/wp-content/uploads/2024/11/IMG_1911-845x675.png)
![](https://www.madkulturen.dk/wp-content/uploads/2024/11/Design-uden-navn-14-845x675.png)
25. november 2024
Anne Glad Wagner er livsstilsekspert, foredragsholder og forfatter til bl.a. “Danskernes mad” fra 2017 og “Hjemme hos Danmark”, som netop er udkommet. Her får du hendes reaktion på tendenserne i Madkultur24.
For hver generation bliver der gjort lidt mindre ud af de formelle rammer omkring måltidet: Først forsvandt bordbønnen, så kom gryden ind på bordet og mor ud på arbejdsmarkedet, og efterhånden forsvandt dugen, servietringene og stearinlyset.
I nutiden skruer vi også på tiden, vi ofrer på tilberedning, og dermed forsvinder endnu en grund til at holde måltidet højtideligt og tillægge det værdi.
I Danmark har flertallet kun to måltider hjemme i løbet af et døgn. Morgenmaden som fælles måltid har længe været under pres, så reelt er aftensmaden vores madkulturelle anker.
Har man et højt ambitionsniveau for hele familiens fritidsaktiviteter, kan det være svært at nå frem til at sidde sammen hver aften. For børnefamilien kan aftensmåltidet desuden være konfliktfyldt, og så er det fristende at ty til nemme løsninger – ikke bare i køkkenet, men også under spisningen: Alle spiser forskellige ting, evt. på forskellige tidspunkter – og måske endda foran skærmen.
I næsten 40% af vores husstande bor der kun et enkelt menneske. Her er det også sin sag at holde måltidsfanen højt. Så nutidens demografi er nok en del af forklaringen.
Ja, for der sker noget smukt med mennesker, når de ser hinanden i øjnene og bryder brødet sammen. Selv når vi ikke kender hinanden i forvejen, er mad og måltider en samtalestarter.
Dét vigtige fællesskab sætter mobilen en stopper for. Når vi spiser foran en skærm – stor som lille – ofrer vi desuden maden mindre opmærksomhed, og vores fornemmelse for mæthed ændrer sig.