Signe Wenneberg er klimajournalist, foredragsholder, medlem af Madtanken samt stifter og redaktør af Den Lille Grønne Avis. Gennem mange år har hun sat fokus på grøn omstilling og forbrugernes rolle i at skabe forandring.
Vi har stillet hende tre skarpe spørgsmål til Madtankens ambition om, at dansk frugt og grønt skal spille en hovedrolle i vores madkultur – morgen, middag og aften.
1. Hvorfor er arbejdet for mere dansk frugt og grønt vigtigt for dig?
Det er jo noget af det vigtigste at tale om overhovedet. Hvad vi spiser, og hvad vi drikker, har alt at gøre med resiliens, sundhed, økonomi, glæde, smag, fællesskab og kultur. Og nu er det alvor.
Vi ser, at Danmark er blevet mindre og mindre selvforsynende med frugt, grønt og bær. Vi producerer masser af mad til dyr, men meget mindre mad til mennesker.
Den udvikling skal vi have vendt. Vi skal være resiliente og lære af tidligere kriser. Og her er selvforsyning og uafhængighed centralt. Ligesom det er meget centralt, at vi holder børn, unge og voksne sunde og raske. Vi ved, at vi bliver, hvad vi spiser, og vi skal have meget mere grønt!
2. Hvilken forandring skal der til, hvis det skal lykkes?
Vi skal have et paradigmeskifte, hvor vi – som vi ser i andre europæiske lande – prioriterer at få fødevarepriserne ned med fokus på de sunde fødevarer.
Vi må og skal drikke færre energidrikke, sodavand og sukker i det hele taget. Vi skal spise meget mindre ultraforarbejdet mad, mindre sukker, mindre luft – og meget mere ægte, uforarbejdet, sund mad.
Vi skal have flere grøntsager, og de skal være tilgængelige. Jeg kigger her på lokalproduceret frugt og grønt, som kan være danske og europæiske varer. Meget bedre end at importere æbler fra New Zealand og Sydamerika.
3. I har peget på 18 løsninger, men hvad er vigtigst her og nu?
Lige nu og her synes jeg, vi skal arbejde på at fjerne momsen på frugt og grønt. Det kan lade sig gøre i andre lande, så må det også kunne lade sig gøre i Danmark. Andre lande “nudger” frugt, grønt og sund mad ved at stille det helt frem i supermarkederne. Det bør vi også gøre – og vi bør lovgive om det.
Et flertal af forbrugerne vil gerne købe dansk, og et flertal ændrer vaner på grund af de høje fødevarepriser. Ved at fjerne momsen på frugt, grønt og økologi kan vi gøre det bæredygtige danske valg mere tilgængeligt. Også for dem med lave indkomster, som også skal have adgang til grønt.
Læs anbefalingerne