1. Hvorfor fylder danske grøntsager så lidt i vores forbrug?
De tre vigtigste forklaringer er: tilgængelighed, pris og afstand til råvarerne. Vi er blevet vant til at kunne få det hele året rundt og planlægger derfor madlavningen uden rigtigt at tage højde for grøntsagernes sæson herhjemme. På den måde bliver dansk grønt ofte valgt fra på forhånd til fordel for import.
Når vi skal vælge mellem fx tomater fra Danmark og Spanien, bliver prisen en vigtig faktor. Den er typisk højere for danske varer, og selvom vi gerne betaler lidt mere for det danske, er det langt fra altid nok til at gøre udfaldet.
Endelig bliver der stadig længere mellem hele råvarer i køledisken og køkkenet. Vi står oftere med en færdigret eller en snittet salat. Her er det lidt ligesom med en marsbar. Vi ser ikke så meget på ingrediensernes oprindelse, og den fremgår typisk ingen steder. Hvis den gjorde, ville der meget sjældent stå Danmark.
2. Hvilken rolle spiller dansk grønt for detailhandlen?
Når grøntsager er på kampagne, fremhæves de danske relativt ofte. Det hænger sammen med, at vi som forbrugere sætter pris på dansk grønt, som vi forbinder med færre pesticider og højere kvalitet.
Generelt er frugt- og grøntkategorien dog ikke noget stort trækplaster i supermarkederne. Det ses i tilbudsaviserne, hvor det kun fylder 3 % af fødevareannoncerne – mod 8 % af fødevareomsætningen.
Men flere kæder er opmærksomme på, at der skal gøres en særlig indsats for at sikre en variation af dansk grønt i fremtiden. Derfor bliver der bl.a. indgået samarbejder mellem detailkæder og producenter for at fremme dansk grønt.
3. Hvordan ser situationen ud hos gartnerierne?
De er presset af høje omkostninger til især løn, som gør det svært at konkurrere med specialiserede producenter i resten af Europa.
Helt konkret er overskudsgraden meget lavere i Danmark end i resten af EU, ifølge vores analyse. Særligt væksthusgartnerier og frugtavlere har svært ved at finansiere de investeringer, som skal til for at udvikle produktionen.
Mange mellemstore producenter er faldet fra, og de små kan langt fra levere til de priser og i de mængder, detailkæderne efterspørger. Dermed er en stor del af produktionen samlet på omkring 10 store specialiserede gartnerier.
Hvis bare få af de store forsvinder, gør det forsyningen endnu mere sårbar. I dag kan produktionen af frugt og grønt i Danmark kun dække 27 % af forbruget. Og i horisonten truer bl.a. et svært generationsskifte.