Flere nyheder


9. februar 2023
Den gennemsnitlige dansker får kun bælgfrugter i aftensmaden hver 14. dag. Men halvdelen af os vil gerne spise flere, og meget få er direkte imod, viser en ny måling fra Madkulturen. De unge og storbyboerne går forrest mod flere bønner, linser og ærter i maden.
”Skru op for bælgfrugter som fx brune, hvide og sorte bønner, kidneybønner, linser og kikærter – ca. 100 g om dagen er tilpas”.
Sådan lyder Fødevarestyrelsens anbefaling til danskerne i de officielle kostråd fra 2022. Og der er en del at tage fat på i en madkultur, hvor det gennemsnitlige forbrug i dag er ca. 2,4 gram, ifølge Fødevarestyrelsens oplysninger.
I gennemsnit er det kun hvert fjortende af aftensmåltid, som indeholder bælgfrugter. Og ifølge en ny måling fra Madkulturen er det halvdelen af os, som sjældent eller aldrig spiser dem. Det skal der laves om på, hvis det står til direktør, Judith Kyst:
”Bælgfrugter er jo sunde og klimavenlige – og kan være rigtig velsmagende, hvis vi krydrer dem ordentligt. Det ved de fleste af os godt, og faktisk er kendskabet til de enkelte typer af bælgfrugter også ret stort. Derfor er der snart ikke nogen gode undskyldninger for ikke at indarbejde flere af dem i vores hverdagsmad”, siger hun.
Vanens magt holder bønnerne i skak
Madkulturens måling vidner også om, at det efterhånden er blevet socialt acceptabelt at servere mad med bælgfrugter. Mindre end hver femte af os oplever, at bælgfrugter falder i dårlig jord hos dem, vi spiser sammen med. Og næsten halvdelen kan nemt se bælgfrugterne passe ind i de retter, de plejer at spise.
”Det vidner jo om, at det mest er vanens magt, som holder os tilbage. Vi spiser det, vi plejer at spise – og det er især kanoniserede danske kødretter. Hvis vi for alvor skal vende kurven, bliver vi nødt til at få nye retter med bønner, linser og ærter ind som en naturlig del af vores sortiment. Det kan ske gennem madundervisningen i skolen, kantinen på arbejdet eller når vi spiser ude”, siger Judith Kyst.
Bønneeliten består af unge og folk i byerne
Mens den gennemsnitlige dansker kun får bælgfrugter i aftensmaden hver fjortende dag, gælder det i storbyerne hver tiende mod kun hver tyvende uden for store byer.
Også unge er klar til at rykke hurtigere på bælgfrugtsbølgen, end resten af befolkningen, hvilket især viser sig ved, at de i højere grad ønsker at spise flere bælgfrugter og oplever, at det stemmer overens med deres nuværende madvaner.
Fakta: Nye tal om danskernes forhold til bælgfrugter
Tallene bygger på svar fra 981 respondenter på over 18 år i januar 2023. Undersøgelsen er gennemført af Norstat for Madkulturen via et online spørgeskema udsendt til Norstats forbrugerpanel.