Andelen af danskere, der laver helt hjemmelavet mad er faldet fra 55% i 2015 til 48% i 2018. Samtidig er antallet af danskere, der bruger under 15 minutter i køkkenet på aftensmaden, steget fra 26% til 32% på tre år. Også weekendmiddagen, som danskerne ellers bruger mest tid på, ofrer vi markant færre minutter på. Det viser nye tal fra Madkultur18, Madkulturens årlige undersøgelse, der kortlægger danskernes madvaner. Undersøgelsen viser desuden, at flere og flere danskere laver mad med brug af færdiglavede madvarer. Samtidig stiger vores forbrug af færdigretter og take-away.
Mister evnen til at lave mad
”Undersøgelsen peger på, at danskernes madlavning i stigende grad skal være nem og gå stærkt. Men i takt med, at vi bruger mindre tid på det, risikerer vi stille og roligt at miste både lyst og evne til at lave mad fra bunden. Skrækscenariet er, at vi om få generationer slet ikke har brug for køkkener, fordi al maden bliver lavet for os,” siger Judith Kyst, direktør for Madkulturen.
Hun påpeger, at undersøgelsen viser, at danskerne sætter stor pris på hjemmelavet mad:
”Vi er mere tilfredse med måltidet, når det er hjemmelavet, vi synes, det smager bedre, og vi mener også, at det er sundere, når det er helt hjemmelavet. Så når maden bliver mere færdiglavet, mister vi altså både noget af glæden ved maden, og vi mister samtidig noget af kontrollen med, hvor sundt måltidet er. Det er bekymrende,” siger Judith Kyst.
Flere børn i køkkenet
Trods de nedslående tal om danskernes madlavning, er der også nogle positive takter at spore. Miljø- og Fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen (V), hæfter sig ved undersøgelsens resultat om en stigning fra 8% 2015 til 12% i 2018 i antallet af børn, som selv har bidraget til de hjemmelavede aftensmåltider:
”Det er godt at se, at flere børn bliver inddraget i madlavningen. Det er vigtigt, at vi giver de fremtidige generationer mod og lyst til at lave mad. Regeringen har haft fokus på at give børn basale madkundskaber i vores mad, måltider og sundhedsstrategi, og det er derfor positivt, at der er en tendens i den retning,” siger Jakob Ellemann-Jensen.
Madkultur18 viser desuden, at på trods af klimadebat og meget fokus på kødfrie alternativer, spiser danskerne stadig ligeså ofte kød til aftensmad i 2018, som de gjorde i 2015. Danskernes mest spiste middagsret er rugbrødsmadder, og det var den også i 2015.
FAKTA OM UNDERSØGELSEN
Madkultur18 er det nye navn for Madkulturens årlige undersøgelse af danskerne mad- og måltidsvaner, tidligere kaldet Madindeks. Temaet for årets undersøgelse er madlavning, hvor vi fokuserer på lyst og evner i køkkenet. Vi har spurgt danskerne, hvad de spiser til aftensmad, hvem der laver maden, og hvor lang tid de bruger på det. Madkultur18 er en gentagelse af Madkulturens undersøgelse fra 2015, så vi kan se, hvordan danskernes madkultur udvikler sig. Undersøgelsen er foretaget i samarbejde med analyseinstituttet Epinion.