De vigtigste opfindelser bliver usynlige, fordi de væver sig ind i hverdagslivets stof. Sådan er det med allestedsnærværende teknologi, ifølge teknologiforskeren Mark Weine. Og lidt sådan har jeg det med det nye nordiske køkken.
Det er nemlig nu 20 år siden, at 12 nordiske kokke lagde pen til visionen om en bæredygtig madkultur, baseret på nordiske råvarer og traditioner. Og den er blevet en helt integreret del af den måde, vi tænker om højkulinarisk madkultur på.
For nylig har Madkulturen på vegne af Nordisk Ministerråd analyseret manifestets aftryk i Norden. Og til december samler vi sammen med NKJ og Meyers Madhus 65 nordiske aktører til et topmøde om fremtiden.
Her er et vigtigt spørgsmål, hvordan nordisk mad bliver madkultur for alle. For mens værdierne om årstidssans, etik og kvalitet har båret gastronomien frem, har de endnu ikke vævet sig ind hverdagens madvaner eller i fødevaresektoren.
Godt nok er interessen for lokale råvarer vokset i bl.a. Danmark. Men det lokale er slet ikke blevet hverdagskost. Når vi står ved køledisken, må hensynet til kvalitet og bæredygtighed som hovedregel vige for pris og bekvemmelighed.
Det har den nordiske køkkenbevægelse stadig potentiale til at løse, mener flertallet af de 90 madaktører, Madkulturen har interviewet til vores analyse, som du kan læse mere om nedenfor.
I fin forlængelse af det kommer fødevareminister Jacob Jensens tre skarpe om initiativet Fortiden i fremtidens mad. Det handler om at bevare og lære af opskrifter og madtraditioner, vi risikerer at miste i en fortravlet madkultur.
I dette nummer får du også et par gode tal at hive ud af ærmet til mortensaften eller sæsonens andre højtidsmiddage. Og så kan du ellers glæde dig til næste gang, hvor vi løfter sløret for Madkultur24 om måltidet.
Velbekomme!
Bedste hilsner
Judith Kyst
Direktør i Madkulturen