Køkkentjansen – mere end ‘bare’ et kursus

Hvad?

Køkkentjansen er sat i verden for at give efterskoleelever evner, lyst og mod til at tage vare på mad, måltider, sig selv og hinanden. Det skal ske ved, at efterskolerne får mulighed for at udvikle elevernes køkkentjans og udnytter køkkenets potentiale som pædagogisk læringsrum. Indsatsen består af to udviklingsforløb – grundforløbet Køkkentjansen Under Lup og overbygningsforløbet Køkkentjansens Klimakøkken. Tilsammen øger de to forløb den unge generations lyst og kompetencer inden for madlavning.

Det sidste hold på Køkkentjansen Under Lup afsluttes i maj 2024, og her vil 45 % af alle efterskoler i Danmark vil have deltaget i forløbet. Køkkentjansens Klimakøkken afvikles indtil foråret 2025, hvorefter cirka hver tredje danske efterskole har deltaget.

Køkkentjansen skal give de unge evnerne, lysten og modet til at tage vare på egen sundhed, andres sundhed og klodens tilstand.

Hvem og hvad?

Udviklingsforløbene er sat sammen af en række kursusdage og særligt udviklede aktiviteter der afvikles lokalt på efterskolen for efterskolernes personale. På kurserne bliver efterskolernes køkkenmedarbejdere klædt på til at lave en sjov, pædagogisk og madfaglig køkkentjans med eleverne i centrum. Teori og værktøjer er særligt udviklet og tilpasset efterskolernes virkelighed med fokus på den daglige køkkentjans og planlægning af elevaktiviteter på efterskolerne. Kursernes indhold varierer og har til mål at styrke køkkenmedarbejdernes kulinariske og pædagogiske kompetencer, så de efterfølgende kan fungere som kulinariske vejledere for efterskolernes elever. 

For at få ny læring og rutiner bedst muligt implementeret deltager minimum to af køkkenets medarbejdere på kurserne, ligesom skolens Forstander deltager en del af første og sidste kursusgang.  

Udover den fysiske deltagelse får man som deltager også adgang til masser af inspirationsmateriale til brug i Køkkentjansen. Blandt andet teori- og undervisningsmateriale, forklæder, plakater mm.

Forløbets opbygning

  • Køkkentjansen under lup

     

    1-årig pædagogisk og didaktisk opkvalificering af efterskolepersonalet

    Køkkentjansen under lup fokuserer først og fremmest på en pædagogisk opkvalificering af efterskolernes køkkenpersonale gennem et inspirerende forløb af kurser og workshops, hvor medarbejderne klædes pædagogisk på i rollen som kulinariske vejledere for efterskoleeleverne. 

    Læs mere om forløbets 5 kursusgange her.

  • Køkkentjansens klimakøkken

    ½-årig klimavenlig og madfaglig opkvalificering af efterskolekøkkenet

    Køkkentjansens Klimakøkken er en overbygning til Køkkentjansen under lup. Køkkentjansens Klimakøkken fokuserer dels på elevernes læring om klimavenlig madlavning og dels at omstille efterskolens måltider i en mere klimavenlig retning ved at styrke køkkenpersonalets fokus på maden på tallerkenerne og madspild. 

    Læs mere om forløbets 4 kursusgange her.

     

    Køkkentjansens klimakøkken

Materialer til kursister