Flere nyheder


8. februar 2022
Det kan lede os i retning af nye løsninger mod en grønnere madkultur at spørge os selv, hvorfor kødet er kongen på de danske middagsborde. Det skriver Madkulturens direktør, Judith Kyst, i en kommentar til Altinget.
Den danske madkultur er langt henad vejen en kødkultur. Kød indgår i tre fjerdedele af vores aftensmåltider, og i over halvdelen af dem opfatter vi det som hovedingrediensen.
Især det sidste bliver vi nødt til at lave om på for at gøre op med et af verdens største klimaaftryk fra fødevareforbruget.
Flertallet af os ser kød som en nødvendig del af et godt måltid. Når vi har gæster og skal gøre noget ekstra ud af maden, er det derfor også især kødet, vi kæler for. Og mens madkulturen på andre punkter forandrer sig hurtigt, især mod mindre hjemmelavet mad og mere convenience, har kødets plads været helt uændret siden 2015, viser Madkulturens årlige befolkningsundersøgelser.
Det afspejler sig også i de mest almindelige retter på danskernes middagsborde. Både de traditionelle som oksesteg og kylling med kartofler og nyere børnefavoritter som lasagne og pasta med kødsovs.
En del af vores faste klassikere er tilmeld opkaldt efter kødet. Det gælder fx bøf med løg, koteletter i fad eller stegt flæsk med persillesovs. Hvis vi fjerner køddelen fra dem, er der kun fadet, løget og den hvide sovs tilbage.
Læs hele kommentaren hos Altinget.
Kød er kongen i vores madkultur, og det rimer dårligt på klima. Rigtig mange af os vil gerne skære ned på kødet, men det er lettere sagt end gjort. Vi forbinder nemlig stadig kød med velsmag, mæthed og træfsikkerhed i en travl hverdag, viser en opsamling af Madkulturens undersøgelser af danskernes forbrug af, og holdning til, kød.