Selv om både kogebøger og supermarkedstilbud er tilrettelagt efter børnefamilier, så sidder 25 % af danskerne og spiser aftensmad alene. Faktisk er det kun 32 % af danskerne, der spiser aftensmåltid sammen med to eller flere. Det viser det nye Madkultur17, der en gang om året måler danskernes syn på mad- og måltider.
De fleste af solospiserne er heldigvis glade for at sidde alene og bliver stressede af andres selskab. Men hele 23 %, der spiste alene, savner selskab. Ensomheden er størst i Jylland og mindst på Sjælland og de store byer.
”Fællesskabet er stadig idealet, og intet sted bliver ensomheden mere tydelig end ved middagsbordet. Der er masser af gode initiativer fx Danmark spiser sammen, fællesspisning for ældre, derude og tallene viser, at de er nødvendige. Overraskende nok især på landet”, siger Judith Kyst, direktør i Madkulturen.
Middagen er vigtig
Madkultur17 viser også, at en overvægt af danskerne mener, at selskabet er mindst lige så vigtigt som selve maden, hvilket går fint i tråd med tidligere målinger.
”Det er omkring middagsbordet, at meget af vores dannelse sker. Vi taler om maden, om råvarerne, om maden er sund osv. Men vi taler også om dagen, der er gået. Derfor mener jeg, at det er vigtigt at spise sammen med andre. Årets Madindeks viser da også, at dem, som foretrækker at spise alene, generelt vurderer deres egne madvaner til at være mindre sunde”, siger Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen, og tilføjer, at Danmark stadig har store udfordringer med folkesundheden.
”Derfor har jeg nedsat et advisory board for mad, måltider og sundhed som kommer med anbefalinger senere på året. Det at skabe en stærkere måltidskultur og bedre måltidsvaner har vi alle et ansvar for, og alle kan løfte sin del, hvad enten det er på arbejdspladsen, i institutioner eller dér, hvor folk mødes for at dyrke deres fritidsaktiviteter. Den gode og sunde mad kan have en rolle alle steder”, siger Esben Lunde Larsen.