Madkulturen fylder 10 år!

Det fejrer vi ved at kigge tilbage på madkulturen de sidste 10 år og formulere ambitioner for den danske madkultur de næste 10 år, baseret på det vi ved om madkulturen i dag.

I 2030 vil…

33%

unge mangle evnen til at lave mad selv, når de flytter hjemmefra, hvis ikke der sker en ændring.

Derfor arbejder vi for:

at alle børn og unge i 2030 kan lave et sundt og bæredygtigt måltid fra bunden.

75%

aftensmåltider stadig indeholde kød, og kun hvert 6. aftensmåltid indeholde bælgfrugter, hvis ikke der sker en ændring.

Derfor arbejder vi for:

at halvdelen af danskerne i 2030 er i stand til at tilvælge det klimavenlige aftensmåltid.

25%

af danskerne føle sig ekskluderede fra fællesskabet, hvis ikke der sker en ændring.

Derfor arbejder vi for:

at alle i Danmark i 2030 har adgang til sunde og sociale måltidsfællesskaber.

Et stærkt samfund kræver en stærk madkultur

Mad er det, vi putter i munden, når vi er sultne. Det er det, vi sætter på bordet, når vi skal hygge os. Når vi skal feste. Når vi skal dele. Og når vi skal være alene.

Mad er både noget, der binder os sammen og noget, der deler os. Fx  på spørgsmål om økologi, kød, take-away, mad fra bunden, klimaskam og om man må spise foran TV’et. Derfor er mad aldrig bare mad. Mad er kultur. Madkultur.

Ser vi på mange af de store samfundsudfordringer, vi står med i dag – klima, livsstilssygdomme, ensomhed – kan vores madkultur enten være en del af løsningen eller en del af problemet. Vi løser det ikke med madkultur alene. Men vi løser det ikke uden.

Derfor kræver et stærkt samfund en stærk madkultur.

Gennem de sidste 10 år har vi sammen med vores partnere arbejdet for at styrke den danske madkultur. Det har vi gjort gennem projekter og indsatser, som har ramt danskere på tværs af målgrupper. I løbet af de sidste 10 år er der sket meget med vores madkultur. Men arbejdet er langt fra slut! Fra Madkulturens undersøgelser ved vi blandt andet, at

  • 33% af de 18-25 årige mener, at deres madlavningsevner er utilstrækkelige
  • 51% af danskerne savner viden om, hvilke fødevarer der er bæredygtige
  • 250.000 danskere savner dagligt selskab ved aftensmåltidet og at ensomhed øger dødeligheden med over 25%.

Derfor er de næste 10 år afgørende for, at vi får flere danskere til at interessere sig for maden og måltidet, hvis vi skal lykkes med at indfri det store potentiale, vores madkultur har for folkesundheden, for klimaet og for samfundet. Og heldigvis kan der på10 år ske mange forskellige ting.

10 år med 10 madkulturelle milepæle

  • 2010

     

    København og Danmark på den gastronomiske verdenskort

    Noma kåres til verdens bedste restaurant

  • 2011

    Udbredelse af det Ny Nordiske Køkken

    Første kogebog med ny nordisk hverdagsmad udgives

     

    2011

  • 2012

     

    Mad som TV-underholdning

    Den Store Bagedyst sendes for første gang

  • 2013

    Se min mad

    Avocado-toast begynder at trende for første gang på Instagram

     

    2013

  • 2014

     

    Mad på vejen: Street food, food trucks og convenience-kiosker

    Copenhagen Street Food slår dørene op for første gang

  • 2015

    Discountkrig og luksussupermarkeder

    Discountsupermarkeder opruster på det danske marked

     

    2015

  • 2016

     

    Nye færdigretter i køledisken

    Udbud og salg af færdigretter stiger markant

  • 2017

    Flere vegetariske og veganske alternativer

    McDonalds lancerer vegetarburger

     

    2017

  • 2018

     

    Bagværk er ikke bare bagværk

    En ny type luksusbagere åbner i København

  • 2019

    Klima på menuen

    EAT Lancet rapport udgives og det meldes ud, at de officielle kostråd skal suppleres med klimahensyn

     

    2019

  • 2020

     

    Boom i mad til døren

    Under corona-nedlukningen får vi bragt mad, måltidskasser og take away ud som aldrig før

Webinarer

I anledning af Madkulturens 10-års jubilæum afholder vi i løbet af året en række webinarer, som stiller skarpt på alt fra madspild til bæredygtigt forbrug.

Vil du vide mere?

Minna Major Wright

Kommunikations- og presseansvarlig