Flere nyheder


28. oktober 2019
Madkulturens nye tænketank, Madtanken, har i løbet af dens første leveår haft sat danskernes mad- og måltidsvaner til debat. Det har ført til en række anbefalinger, som er samlet i den netop lancerede publikation ”Madtanker#1”, der er den første samlede fremstilling af Madtankens arbejde.
Det hjemmelavede måltid er på retur. Det faktum var både konklusionen i Madkulturens årlige befolkningsundersøgelse ”Madkultur18” samt overskriften for arbejdet i den nye tænketank Madtanken, som Madkulturen nedsatte i starten af 2019.
Tænketankens medlemmer, som tæller væsentlige stemmer fra forskellige nøglepositioner af den danske mad-og fødevarebranche, fik til opgave at diskutere konsekvenserne af den dalende madlavning samt tænke i løsninger, der kan sikre en sund og folkeligt funderet madkultur.
Og her fremhæver Madtankens medlemmer særligt tre forskellige indsatsområder, der kan bidrage til at styrke den danske madkultur, som er uddybet i “Madtanker#1”, der er den første samlede fremstilling af Madtankens arbejde.
Med de tre indsatsområder peger Madkulturen på, at danskernes råvareforståelse, og evne til at lave mad selv, er kompetencer, vi skal værne om. Og dén holdning tilslutter Madkulturens direktør, Judith Kyst, sig.
“Den udvikling, vi kunne se i sidste års befolkningsundersøgelse, vakte bekymring. Derfor er jeg glad for, at Madtankens arbejde har haft så stor genklang på tværs af fødevaredanmark såvel som i den brede offentlighed. Det positive engagement vidner om, at vi er mange, der deler ambitionen om en stærk madkultur og er villige til at tage et kollektivt ansvar”, siger Judith Kyst.
Men selvom Madkulturens medlemmer er enige om, at vejen til en styrket dansk madkultur går gennem en øget råvareforståelse, er der delte meninger om, hvor meget mad danskerne selv skal lave, og i hvilket omfang vi skal omfavne de nemme løsninger, som i stigende grad byder sig til.
For hvor nogle af tænketankens medlemmer peger på, at convenience anno 2019 er mere end usunde færdigretter og er og bliver en vigtig del af fremtidens madkultur, insisterer andre på, at convenience-løsninger bidrager til en uambitiøs og visionsløs næste generation med mangel på kreative, sociale, sanselige og kulturelle evner.
Et uddrag af madtankens diskussioner er samlet i ”Madtanker#1” og også gengivet i en række korte film, som findes HER.