Madtanken 2022
Madkulturen har samlet 24 eksperter og praktikere, som skal finde frem til helt konkrete løsninger, der skal løfte madkulturen i skolen – og dermed bidrage til en stærk madkultur i næste generation.
Det står sløjt til med madens plads i de danske skoler. Både madundervisningen og måltiderne i skolen kalder på en alvorlig opprioritering.
For hvordan skal næste generation uddannes med sunde madvaner og være i stand til at træffe bæredygtige forbrugsvalg, når madundervisningen og spisepauserne gang på gang må vige for andre aktiviteter og prioriteter i de danske skoler?
Den brændende platform fremgår tydeligt af Madkulturens nye undersøgelse af madkundskab i grundskolen. Den viser et stort behov for mere tid, bedre efteruddannelse og flere penge til undervisningen i madkundskab, hvor undervisningen mange steder slet ikke lever op til de store ambitioner, der er for faget.
Madtanken 2022 tæller i alt 24 nøglepersoner, der på hver deres måde arbejder med mad i skolen.
Madtanken mødes flere gange i løbet af det kommende år for at finde frem til helt konkrete løsninger, der skal løfte madkulturen i skolen – og dermed bidrage til en stærk madkultur i næste generation.
Anders René Jensen, Indkøbsdirektør i Rema 1000
Anne Birgitte Agger, Direktør for Hotel- og Restaurantskolen
Anthony Aconis, Designdirektør i Fireball
Arne Astrup, Programdirektør i Novo Nordisk Fonden
Cathrine Brandt, Influencer og professions-bachelor i ernæring og sundhed
Christian Svane, Madkundskabs-rådgiver, Folkeskolen
Emma Martiny, Influencer og kogebogs-forfatter
Karen Wistoft, Professor på området for læring, madkundskab, smag og trivsel
Leif Nielsen, Branchedirektør for DI Fødevarer
Lisbet Funch, Pædagogisk afdelingsleder, Gasværkvejens Skole
Louisa Lorang, Kok og opskriftsudvikler
Louise Køster, Forperson for Økologisk Landsforening
Majbritt Pless, Madkundskabslektor, Læreruddannelsen Odense
Mathias Skovmand-Larsen, Adjunkt i madkundskab, UCC
Mercan-Ellen Nielsen, Politisk chef, Kost- og ernærings-forbundet
Mie Reihs Hegnar, Stifter af Madfærd
Rasmus Munk, Kok og iværksætter, Alchemist
Sandra Willumsen, Jordbrugs-iværksætter, Farendløse Mosteri
Sanne Vinther, Direktør i Arla Fonden
Thomas Roland, CSR-chef COOP Danmark
Timm Vladimir, Kok og madskoleejer, Vladimirs Køkken
Tomas Nagel, Madkundskabslærer, Tølløse Skole
Trine Hahnemann, Kok og madskribent, Hahnemanns Køkken
Trine Krebs, Grøn Chef, FOOD
25% af en gennemsnitlig danskers CO2-udledning kan tilskrives vores mad. Det tal skal markant ned. Men selvom 3 ud af 4 danskere synes, klimavenlig mad er vigtig, har flere end hver tredje svært ved at lave den.
Hvad er de største barrierer for en mere klimavenlig madkultur? Og hvordan imødegår vi dem bedst? I Madtanker #2 får du et godt bud fra de 18 medlemmer af Madtanken. De giver seks anbefalinger, som henvender sig til forskellige aktører.
Forbrugernes
evner til at lave klimavenlig
mad skal styrkes
Elever og studerende
skal møde den klimavenlige mad i alle dele af uddannelseskæden
Detailhandlen
skal gøre det nemt og inspire-rende at handle klimavenligt
Fødevaresektoren
skal accelerere
udviklingen af klimavenlige produkter
Hverdagsaktivister og foreningsliv skal sammen med fødevaredanmark udbrede
klimavenlig hverdagsmad
Madprofessionelle
skal gøre den
klimavenlige mad kulturelt acceptabel
Klimaet kalder på nye madvaner. Men hvordan vender vi den danske madkultur i en mere klimavenlig retning?
Det er Madtanken kommet med seks anbefalinger til, som de dykker ned i i denne podcastserie.
Hør de syv afsnit i din podcast-app:
Mad er noget, vi forholder os til hver dag, flere gange om dagen. Mad er noget, vi er sammen om, en vigtig del af fællesskabet. Og vores madkultur har stor betydning for, hvordan vi behandler os selv og vores jord.
Madkulturens undersøgelser af danskernes mad- og måltidsvaner antyder imidlertid, at den danske madkultur er under pres. Få bruger sæsonens råvarer, færre laver hjemmelavet mad, og rigtig mange spiser alene. Til gengæld er kødets status på tallerkenen nærmest urokkelig på trods af befolkningens voksende klimabevidsthed.
Den udvikling har betydning for vores sundhed, vores sociale relationer, samfundsøkonomien og ikke mindst klimaet og miljøet. En udvikling, der er vigtig at forstå og handle på.
Derfor nedsatte Madkulturen i 2019 en bredt sammensat tænketank, Madtanken, der skal komme med nye svar på, hvordan vi i Danmark fortsat kan have en folkeligt funderet madkultur, som samtidig kan være en del af løsningen på de aktuelle samfundsudfordringer, herunder klimakrisen.
I 2021 har Madtanken beskæftiget sig med, hvordan vi kan sætte fart på den grønne omstilling og opnå en mere klimavenlig madkultur – med udgangspunkt i indsigterne fra Madkulturens undersøgelser om klimavenlige madvaner.
Adam Aamann, kok og restauratør
Anders René Jensen, indkøbsdirektør i Rema 1000
Anne Arhnung, direktør for Landbrug & Fødevarer
Anne Sophie Lahme, kommunikatør og madskribent
Anthony Aconis, designdirektør i Fireball
Arne Astrup, programdirektør i Novo Nordisk Fonden
Gitte Breum, chef for Mad og Måltider i Odense kommune
Gorm Wisweh, kok og iværksætter
Iben Krog, tidligere direktør for Tænketanken Frej
Jan Algreen, adm. direktør for Søris A/S
John Wagner, adm. direktør for De Samvirkende Købmænd
Jonatan Leer, docent ved Professionshøjskolen Absalon
Lars Sonne Hansen, forstander på Suhrs Højskole
Louise Køster, restauratør og bondekone
Signe Wenneberg, kommunikatør og producent
Thomas Roland, CSR-chef i Coop
Tove Færch, leder af Karolines Køkken
Trine Hahnemann, kok og madskribent
Madtanker #1 præsenterer de vigtigste problemstillinger om danskernes madlavning, som Madtanken har arbejdet med i 2019.
Læs blandt andet medlemmernes forskellige bud på, hvad det betyder for den danske madkultur, at danskerne bruger kortere og kortere tid i køkkenet og benytter sig tilsvarende oftere af convenience, og deres forslag til, hvordan udviklingen kan vendes.
Er færdighakket kål en grøn genvej eller en glidebane? Behøver vi virkelig lave vores egen leverpostej? Og smager cupnoodles egentlig ikke meget godt?
I fire korte film deler en række af Madtankens medlemmer deres perspektiver på, hvad det betyder for vores madkultur, at danskerne laver mindre og mindre mad selv.
Se de fire film →