I november 2004 mødtes en bred skare af madfolk fra hele Norden på den nyåbnede restaurant Noma for at drøfte en vision for et nyt nordisk køkken.
Resultatet blev Det Nye Nordiske Køkkenmanifest, hvor 12 kokke stillede sig bag et fælles mål om at gøre Nordens madkultur verdenskendt for værdier om renhed, årstidssans, etik, sundhed, bæredygtighed og kvalitet.
Bestræbelserne blev fulgt op af Nordisk Ministerråd, som siden har arbejdet for at udvikle ny nordisk mad til at blive en del af livsstilen i Norden.
Nu har Madkulturen på vegne af Nordisk Ministerråd afdækket, hvad 20 år med Ny Nordisk Mad har betydet for madkulturerne i de nordiske lande.
Analysen bygger på interviews med aktører fra hele Norden med et særligt kendskab til Ny Nordisk Mad og udviklingen inden for gastronomi, fødevareproduktion og detailhandel, heriblandt syv underskrivere af manifestet.
Konklusionerne lyder blandt andet, at…
- Norden er blomstret op som gastronomisk region.
- Bevidstheden om madens rolle er vokset i de nordiske lande.
Men også, at…
- Ny nordisk rimer dårligt på almindelig hverdagsmad.