Flere nyheder


25. april 2019
De første skridt til det nye uddannelsesmekka for madfolk, ’Skærehallerne’, tages på torsdag. Målet er, at flere unge vælger fødevarevejen, og at Roskilde får en ny, stor kulinarisk attraktion.
’Skærehallerne’ hedder de gamle slagterilokaler på ZBC i Roskilde. I dag står de delvis tomme, men i fremtiden skal de huse en madlegeplads med blandt andet mølleri, mosteri og pølsemageri, hvis det står til Madkulturen og ZBC (Zealand Business College).
På torsdag bliver ønskesedlen til Skærehallerne skærpet, når repræsentanter fra alle sider af bordet mødes i Roskilde.
”Vi skal have flere unge til at interessere sig for fødevarebranchen. Flere, der vil stå op i morgen og være de nye dygtige. Det momentum, som dele af den danske fødevarebranche oplever lige nu, skal fortsætte og allerhelst udbygges. Her er Skærehallerne en del af løsningen”, forklarer Judith Kyst, der er direktør i Madkulturen.
Færre vil fødevarevejen
Det sker ikke af sig selv, for den danske fødevarebranche står overfor et enormt paradoks:
På den ene side er verdens øjne vendt mod danske mesterkokke og vores nordiske køkken. På den anden side er der færre og færre unge, der vælger en fødevareuddannelse, forklarer Glenny Hansen, der er uddannelsesdirektør på ZBC, der er Danmarks største udbyder af fødevareuddannelser.
”Branchen skriger på kvalificerede og motiverede hænder. Skærehallerne skal sparke uddannelserne op på helt nyt niveau. Det er nødvendigt, hvis vi skal vende udviklingen”, siger han.
Siden 2018 har Madkulturen og ZBC arbejdet på at rejse midler til Skærehallerne og har allerede fået tilsagn fra flere fonde. Roskilde Kommune er samarbejdspartner på projektet.
DE KOMMER PÅ TORSDAG
Moderator:
PARADOKSET
Færre vælger uddannelserne:
Branchen mangler kvalificeret arbejdskraft:
Fødevarebranchen har stor betydning for samfundet:
[1] Styrelsen for IT og læring: Hvad vælger eleverne, når de forlader grundskolen efter 9. eller 10. klasse i 2018?
[2] Tænketanken DEA 2018: Erhvervsuddannelserne: Status, styring og reformer.
[3] Horesta 2018, Mangel på arbejdskraft i hotel- og restauranterhvervet)
[4] Madkulturen 2016, Undersøgelse af fødevarebranchens fremtidige kompetencebehov
[5] Madkulturen 2016. Undersøgelse af fødevarebranchens fremtidige kompetencebehov
[6] Guide Michelin – restauranter med stjerner
[7] Landbrug & Fødevarer. Fødevareklyngen eksporterer til hele verden
[8] Landbrug & Fødevarer 2016: https://lf.dk/om-os/vores-bidrag/25-pct-af-danmarks-eksport