Plantekorpset – unge guider unge i det økologiske plantekøkken

Et skarpt hold af 30 unge uddannes som grønne madguider og udrustes med viden, inspiration og kompetencer, der skal motivere andre unge til mere økologisk og planterig madlavning.

Plantekorpset vil have aktiviteter på årets Roskilde Festival, bl.a. som en del af Foodjam, og i løbet af efteråret. 

Plantekorpset er støttet af Fonden for Plantebaserede Fødevarer. 

Plantekorpset på Roskilde Festival 2024

Plantekorpset var til stede på Roskilde Festival med fire inspirerende aktiviteter. De quizzede camps i plantemad, de lod festivalgæster speeddate hinanden over en omgang madlavning med svampe, de pimpede gæsternes kedelige festivalrugbrød med sprøde gulerodstoppings, og de bød på friskpresset juice og dadelkugler af pulpen derfra – for at sætte fokus på, hvordan man kan få lækker mad ud af overskudsprodukter. 

Her er Plantekorpset

Aisha Sara Issilam

19 år

  • En del af Mino Ung KBH og Saga
  • Tidligere Røde Kors Ambassadør
  • Ser mad som en central del af sin opvækst, identitet og kultur.

Amalie Bohr

22 år

  • Studerer Fødevarer og Ernæring på KU
  • Lærervikar i madkundskab 4.-8. klasse
  • Særligt optaget af madens indvirkning på tarmens mikrobiom.

Aleksander Christensen

25 år

  • Arbejder med grøntsager til daglig
  • Elsker grøntsager og har mega grønne fingre!

Anna Kaisa H. L. Wiese

23 år

  • Studerer Dokumentarfilm på Johan Borups Højskole
  • Laver tit mad med sine venner
  • Har for nyligt fået øjnene op for fermentering.

Anne Sofie S. Christensen

26 år

  • Master i Statskundskab fra KU
  • Studentermedhjælper i Klimaministeriet
  • Har erfaring med samarbejde for forandring fra praktik hos FN’s befolkningsfond i Ghana

Aske Konrad Svensson

26 år

  • Læser til folkeskolelærer med madkundskab som linjefag
  • Har fokus på, hvordan mad kan skabe fællesskaber og trivsel hos unge.

Bertil Bjørn Grenaa-Wiehe

28 år

  • Studerer Design og Business på KEA
  • Mange års erfaring fra restaurationsbranchen
  • Er de sidste to år gået all in på det grønne køkken.

Caroline Vieth

25 år

  • Bachelor i Biologi, fortsætter på kandidatuddannelse i Biologi om celler og fysiologi
  • Elsker at lave mad til andre
  • Særligt glad for syltning og fermentering.

Cecilie Sari Haaning

21 år

  • Studerer Teater og scenekunst på Johan Borups Højskole
  • Ønsker at blive endnu klogere og mere bevidst om fødevarevalg og det planterige køkken
  • Elsker at lave sammen med andre!

Elena Dalhøj Lindgård

22 år

  • Studerer Geografi og Geoinformatik på KU
  • Opvokset på økologisk hobbylandbrug og deler ud af sin plantekærlighed i madklubber og ved fællesspisningsarrangementer
  • Elsker sanketure med venner.

Emilie Wrona Kristensen

24 år

  • Bachelor i Ernæring og Sundhed fra KP
  • Foredrag for Kræftens Bekæmpelse om sundhedsfremme på skoler og gymnasier
  • Har været aktiv i et forebyggelsesprojekt i et boligsocialt område og faciliteret madklub for en gruppe kvinder med anden etnisk baggrund.

Frederik Stybe Petersen

26 år

  • Bachelor i Samfundsvidenskab fra RUC. Under uddannelse til Natur- og kulturformidler på Skovskolen i Nødebo
  • Opvokset på frugtplantage i Odsherred og har fået råvarekærlighed ind med modermælken
  • Bor på kollegium og oplever magien ved fælles madlavning og spisning i det daglige.

Freja Jensen

24 år

  • Studerer Geografi og Geoinformatik på KU
  • Mærker på sine kollegienaboer, at mange unge har lyst til planterig madlavning, men mangler evner og kendskab
  • Ser det som sin superkraft at vide, hvilke råvarer der er i sæson, og tager gerne for sig i naturens eget spisekammer.

Georg Borup Friberg

23 år

  • Studerer Arkitektur og Kunst på Johan Borups Højskole
  • Fik kickstartet sin interesse for planterige måltider, da han boede i Vietnam
  • Har levet vegansk og dyrket elitesport samtidig og har derigennem mærket de geniale effekter af plantemad på egen krop.

Johanna Middelboe

22 år

  • Studerer Natur- og kulturformidling på KU
  • Har gennem sit studie fået indblik i, hvordan særligt unge mangler erfaring og kompetencer i køkkenet
  • Stærk i planlægning og formidling og kreative processer.

Kathrine Schrøder

25 år

  • Studerer Bæredygtigt Design på AAU
  • Har særligt fokus på FN’s verdensmål
  • studentermedhjælper i konsulenthus med opgaver som facilitering af workshops og grafisk design.

Katinka Eriksen

21 år

  • Studerer Design på Johan Borups Højskole
  • Har fået øjnene op for lokale råvarer efter hun flyttede hjemmefra
  • Drømmer om at arbejde med formidling gennem design.

Laura Lund Stormly

22 år

  • Studerer Bæredygtigt Design på AAU
  • Arbejder med miljø- og kvalitetssikring i bygge- og anlægsvirksomheden Per Aarsleff.

Laura Wiberg

26 år

  • Studerer Jura på KU
  • Arbejder på et advokatkontor
  • Har været frivillig hos Weekendfællesskabet – et værested for unge, psykisk sårbare.

Oskar Lasse Lilleøre

26 år

  • Arbejder i Energistyrelsen med at beregne klimaaftryk af offentlige indkøb
  • Har været frivillig i Frej og arrangeret debatevents om en bæredygtig udvikling af landbruget samt fællesspisninger.

Rebecca Emilie Sattrup

22 år

  • Studerer Dokumentarfilm på Johan Borups Højskole
  • Har været frivillig i ungepanel der lavede podcasten “Det rullende panel”
  • Har taget kursus i sammenhængen mellem økologisk planterig kost og et godt mikrobiom-miljø i tarmen.

Rebekka Buhaug Sjaastad

22 år

  • Studerer Design på Johan Borups Højskole
  • Har flere års erfaring fra restaurationsbranchen
  • Har selv levet vegetarisk i over 5 år, men vil gerne blive endnu klogere på det grønne køkken.

Sarah Gleerup Ndiaye

21 år

  • Sabbatår med rejser til forskellige verdenskøkkener, herunder Jordan og Senegal
  • Spiller på det danske kvindelandshold i rugby
  • Har været aktiv frivillig på madholdet til Mad og Musik i Ukirke.

Signe Nielsen Degn

22 år

  • I praktik i Permakultur og Off-grid bygning på Permakulturgaarden i Skovvirke
  • Erfaring fra restaurationsbranchen
  • Har gennem sin praktik erfaret, hvor distancerede vi som forbrugere er blevet til vores mad.

Sigrid Marie Rasmussen

21 år

  • Aktiv i Den Grønne Ungdomsbevægelse og frivillig i Red Barnet Ungdom
  • Starter på Sociologi på KU i 2024
  • Har besøgt diverse køkkener rundt om i verden og lært at bruge grøntsager på mange måder.

Sille Munch Thomsen

22 år

  • Studerer Fødevarer og Ernæring på KU
  • Har arbejdet hos Summerbird Organic og i Ard Bageri
  • Elsker “to good to go” og at undgå madspild.

Sofie Hansen

24 år

  • Studerer til Fødevareingeniør på KU
  • Har lavet oplæg på folkeskoler om de klimamæssige fordele ved at spise mere plantebaseret
  • Har været elev på Suhrs Højskole.

Sofie Kirk

21 år

  • Studerer design på Johan Borups Højskole
  • Har været værnepligtig hos Beredskabsstyrelsen
  • Ved fra sin opvækst, hvor svært det kan være, at erstatte kød med grønt.

Sofie Signe Nielsen

22 år

  • Studerer Natur- og kulturformidling på KU
  • Har erfaring med formidling og planlægning af kreative aktiviteter
  • Har formidlet om bæredygtige alternativer til unge i tøjindustrien ifm. Fashion Revolution.

Victoria Skovdal

25 år

  • Studerer Ernæring og Sundhed på KP
  • Drømmer om at ændre retorikken om planterige måltider
  • Er særligt interesseret i alger og tangs muligheder for at bidrage til den grønne kost.

Hvad er Plantekorpset?

Plantekorpset er blevet til på baggrund af forskellige indsigter i unge, madvaner og unges evner i et køkken. Vi ved, at mange unge har brug for inspiration og motivation til at lave og spise mere planterige måltider. Det vil vi i Madkulturen gerne hjælpe med!

Samtidig ved vi også, at fællesskaber er en central del af madlavning og måltider for unge. Derfor ser vi en oplagt kombination af fællesskab, madglæde og unge mennesker, der til sammen skal udgøre Plantekorpset. På den måde kan vi understøtte unges intentioner om at få mere klimavenlige madvaner ved at klæde 30 grønne madguider på med viden, inspiration og kompetencer, så de kan motivere andre unge til at give sig i kast med flere nemme, velsmagende og økologiske planterige måltider.

Plantekorpset kan blive kimen til en bevægelse inden for flere økologiske plantefødevarer i unges madlavning. Flere unge skal synes, det er nemt og fedt at lave mad selv – og gerne med råvarer, hvor der er taget hensyn til miljø, natur og klima.

Hvem står bag?

Bag projektet står Madkulturen, en selvejende institution under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Madkulturens vision er ’Bedre mad til alle’, et løfte som fortæller, hvorfor Madkulturen er sat i verden – nemlig at gøre bedre råvarer, madlavning og måltider tilgængelige for alle.

Vi arbejder derfor også for at fremme en bæredygtig madkultur, der imødekommer danskernes kulturelle traditioner, økonomiske råderum, vilje og tid samt praktiske kompetenceniveau. På den måde sikrer vi, at de indsatser, vi laver, ikke bare lyder flotte, men rent faktisk kan realiseres i en dansk hverdag og skabe den forandring, der er brug for.