På en typisk hverdag får 510.000 danskere frokost fra en kantine, viser Madkultur24. Og omtrent lige så mange måltider serveres hver dag af det offentlige for bl.a. børn, syge og ældre.
Hvordan gør vi alle de måltider grønnere, uden at nogen mister appetitten og vender nye tiltag ryggen?
Madkulturen har i flere år rådgivet professionelle køkkener i at ændre menuplan og madlavning en i en grønnere retning. Det gælder fx i ældreplejen i Roskilde, som på fire år har reduceret måltidernes klimabelastning med over 35%.
Den største ændring består i at bytte oksekødsretter ud med planterige måltider på menuen og ved erstatte en del af kødet med især bælgfrugter. Begge dele er køkkenerne lykkedes med, uden at borgerne har oplevet en forringelse i tilbuddet.
Omstillingen foregår i fire trin, som Madkulturen understøtter med kortlægning af indkøbene, vejledning om menuplanerne, kurser for køkkenpersonalet og løbende opfølgning. Køreplanen ser sådan ud:

Læs mere om klimaeftersyn i Roskilde kommune