Projektnavn:
Efterskolernes Køkkentjans
Efterskolernes Køkkentjans fokuserer på en pædagogisk opkvalificering af efterskolernes køkkenpersonale, der gennem et inspirerende forløb af kurser og workshops rustes til at påtage sig rollen som kulinariske vejledere for efterskoleeleverne.
Partnere: Efterskoleforeningen
Økonomi: Nordea-fonden støtter projektet med 10,75 mio. kr. over 3,5 år.
Projektperiode: 2017-2021
Projektwebsite: https://køkkentjansen.nu/
Formålet med Efterskolernes Køkkentjans er at give unge evner, lyst og mod til at tage vare på mad, måltider, sig selv og hinanden.
Med projektet sættes der fokus på efterskolernes køkkenpraksis, så efterskolerne prioriterer elevernes køkkentjanser på niveau med den øvrige undervisning. Køkkenets potentiale som pædagogisk madlæringsrum skal udnyttes til fulde og bidrage til at styrke de unges fællesskab og livsduelighed.
Efterskolernes Køkkentjans er et partnerskab mellem Efterskoleforeningen og Madkulturen, som er støttet af Nordea-fonden. Projektet består af en udviklingsfase og tre årlige forløb, hvor i alt 64 efterskoler, 192 køkkenmedarbejdere og 6400 elever får redskaber, vejledning og ny viden til at arbejde med køkkentjansen.
Madkulturens rolle i projektet
Madkulturen står for den overordnede projektledelse.
Herudover gennemfører Madkulturen skræddersyede kurser med kulinarisk og pædagogisk indhold for kantinepersonalet og udvikler inspirationsmateriale til afvikling af selvstændige elevaktiviteter.
Indsigter ved projektet
Hvert år starter mere end en fjerdedel af en årgang, nemlig 30.000 unge, på en af landets 240 efterskoler.
Mange af de unge, som starter på efterskole, har som resten af Danmarks unge mangelfuld viden om mad og begrænsede håndværksmæssige køkkenfærdigheder.
- 40% af de unge under 25 år bruger mindre end 15 minutter på at tilberede aftensmad.
- 31% af de unge anvender convenience-produkter eller færdigretter som en del af deres aftensmad.
- Hver femte dansker mellem 4 og 18 år er ifølge Sundhedsstyrelsen overvægtig.