Projektnavn:
Food Maker
Food Maker er et projekt, hvor unge mellem 16 og 28 år mødes, laver og spiser mad sammen. Med madlavning som omdrejningspunkt skabes relationer, fællesskaber og mere madglæde.

Food Maker er på den ene side et meget enkelt projekt: Det handler om at skabe bedre måltidsvaner for unge i alderen 16-28 år. På den anden side handler det om meget mere: Når unge i fællesskab laver og spiser mad, får de lyst til at udforske madlavningens univers.
Food Maker arbejder med to delmål, dels at skabe en bevægelse blandt unge om madglæde og fællesskab, dels at udvikle en ny positiv tilgang for kommuner og andre aktører til at arbejde med sundhedsfremme blandt unge.
I Food Maker har de unge mulighed for at skabe i fællesskab uden andre forudsætninger, end at de er unge og gerne vil være med. De er med til at forme og skabe projektet, fordi det primært er unge selv, der udvikler og afvikler madevents for andre unge.
Madkulturens rolle
Madkulturen har udviklet Food Maker-konceptet. Inspirationen kommer især fra den amerikanske “maker”-bevægelse, der handler om selv at kaste sig ud i at skabe ting ud fra den grundtanke, at det kan lade sig gøre at bygge avancerede ting såsom stole, højtalere mv. uden de store forudsætninger.
Unges madlavning
I Danmark generelt, og særlig i Aarhus Kommune, er en stor del af befolkningen unge, som er flyttet hjemmefra, men som endnu ikke har stiftet familie. De befinder sig i en periode af deres liv, hvor de skal begynde at tage ansvar for valg af mad- og måltidsvaner, og de danner varige vaner.
Forskning viser, at unge gerne vil leve sundere, men at de vægter deres sociale liv og det at have det sjovt højere. En undersøgelse af unges madkultur viser desuden, at unge oplever, at de mangler handlekompetencer til at lave den mad, de ønsker.
Der findes forskellige individuelle motivationer for at lave sin egen mad. Aktuel forskning understreger, at det blandt de unge er fællesskabet og det sociale aspekt ved at spise sammen, som er den primære motivationsfaktor.