Spidskål kommer i mange størrelser, men smager ofte af mere jo mindre de er, og de små er ofte mere tætte i bladende og kompakte. Afhængig af størrelse, så køb den mængde du synes passer bedst.
Sæt en gryde med fritureolie på mellemvarme og varm op til 140 grader og husk at holde et godt øje med den. Skyl salvie og dryp godt af, så det er helt tørt. Pluk bladende op i en skål. Til beerbatter til salvie skal der i en lille skål kommes 2 spsk. mel med lidt salt. Hæld øl i lidt ad gangen mens du rører med et lille piskeris. Dejen skal være lidt tyk, men stadig flydende. Kom lidt ad dejen ved dine salvieblade og vender dem godt rundt til de har en god coating af beerbatteren. Er de ikke helt coatede hælder du bare mere dej ved lidt ad gangen. Kom nu bladene et ad gangen i den varme olie, så de ikke klistrer sammen og friter dem til de bliver sprøde. Når de er sprøde overføres de til fedtsugende papir eller køkkenrulle.
Snit hvidløg så tyndt som muligt på en mandolin, og kom i en pande med høj kant med masser af neutral olie. Sæt panden fra kold på mellem varme. Når olien begynder at boble, skal man røre lidt i det jævnligt og være opmærksom. Når hvidløgene begynder at blive bare en smule gyldne tages panden af varmen og hvidløgene får lov at fritere færdig uden varme. Hvidløgene kan nu gemmes i olien hvor de holder sig sprøde til man skal bruge dem. Når man har brugt alle hvidløgene kan olien efterfølgende bruges til at lave ristet hvidløgsmayonnaise eller marinade.
Til pestoen ristes mandler først i ovnen ved 180 grader i ca. 15 minutter eller til de er gyldne hele vejen igennem. Er man ikke lige til mandler kan sagtens bruge andre nødder eller kerner, det er kun fantasien der sætter grænser.
Hak nu basilikum og persille groft, så det bliver lettere at blende. Så længe stilkene ikke er seje og trævlede, kan de også hakkes helt fint og kommes med, da der er rigtig god smag i dem. Det er lidt en vurderings sag, men smag på dem og vurder selv om du har lyst til at bruge dem. Riv alt osten så den også er til at blende. Kom basilikum, persille, olie, mandler, ost, hvidløg, olie og lidt salt i en foodprocesser og blend til det har en god konsistens. Har man ikke en foodprocesser, så kan en stavblender fint bruges. Man kan komme mere eller mindre olie i, afhængig af hvor fast eller flydende man vil have sin pesto. Når den har ønsket konsistens smagens den til sidst til med salt.
Tænd op i grillen, hvis du vil grille spidskålet. Vil man ikke til at have gang i grillen, kan man sagtens stege dem hårdt af på panden eller i gryden med smør først. Gør nu en gryde klar med beurre monté, som du laver af de 2 dl vand, 100 g smør, 1 spsk eddike, 1 spsk sukker og salt. Det koges op og smørret piskes godt, så det emulgere ud i vandet. Rens nu spidskål og halver dem. Griller man kommes de nu med den skårne side nedad på grillen til de har få grilmærker, ellers steges de godt af i gryden eller på panden. Når de har taget lidt farve kommes de i gryden med beurre monté og dampes færdigt under låg. Hav en kødnål ved hånden, så kan du prikke til kålen og mærke når den er færdig. Nålen skal slippe kålen når den trækkes ud, men kålen må helst ikke få for meget. Tag eventuelt gryden fra varmen lidt før kålen er helt færdig og lad det trække færdig under låg.
Til blanquette saucen skal man være særligt opmærksom, da de er en emulgeret sauce. Gør man det ikke helt forsigtigt nok kan den nemlig skille. Smelt de 250 g smør i en lille gryde. Kom æggeblommer, sennep, eddike, lidt salt og creme fraiche i en anden gryde, hvor bunden ikke er for stor. Når smør er smeltet og begyndt at boble tages gryden af varmen. Ved svag varme tændes der nu for den anden gryde med æggeblomme-blandingen . Pisk godt med et fintmasket piskeris og hæld det varme smør i under konstant piskning lidt ad gangen. Er gryden med smør ikke til at hælde af, kan man komme smør i en kande i stedet, så det er lettere at hælde. Det er en god idé at have vejet sine ting af, smeltet smør og gjort klar i gryder inden man begynder at stege kålen, så saucen er lige til at gøre færdig når kålen er klar.
Dryp nu kålen af, og giv et gavmildt drys flagesalt efter smag. Kom på et fad og kom pesto mellem bladene, eller bare fordel det godt. Drys med lidt friteret hvidløg, friteret salvie og pluk frisk oregano, merian eller begge dele over, og server med saucen til.
Kokkens tip
Husk på hvor legendarisk det er at spise en ristede hotdog. Når du lave mad derhjemme, så husk at få de smage og indtryk du får, når du spiser en hotdog med ind i din madlavning – så du får alle indtryk.
Husk at købe i sæson og lokalt, spis jordbær mens de er i sæson, køb til fryseren mod enden af sæson. Efterfølgen er det bare at vente og glæde sig til de er klar på marken igen