Vi ved godt at den mad, vi putter i munden, skal være grønnere. 3 ud af 4 danskerne mener, at vi skal ændre vores madvaner i en mere bæredygtig retning for at bekæmpe klimaforandringerne. Alligevel indeholder 3 ud af 4 aftensmåltider i Danmark stadig kød – hvilket ikke har ændret sig siden 2015.
Vi løser ikke klimaudfordringerne med en grønnere madkultur alene. Men vi løser dem ikke uden. Derfor er tænketanken Madtankens 18 medlemmer fra forskellige dele af maddanmark gået sammen om seks anbefalinger til, hvordan den danske madkultur kan være en del af løsningen på klimaproblemet.
Anbefalingerne henvender sig til alle led i kæden – fra den enkelte forbruger, til detailhandel, uddannelsesinstitutioner og politikere.
”Det er naivt at tro, at vi kan vende vores supertanker af en madkultur i en grønnere retning fra den ene dag til den anden. Det er et langt, sejt, træk, som kræver opbakning fra både politisk hold, madprofessionelle og civilsamfund,” lyder det fra Judith Kyst, direktør i Madkulturen, der har nedsat Madtanken.
Opråb til hele fødevarekæden
Ansvaret for en bæredygtig omlægning af vores madkultur ligger Madtanken flere steder i kæden. Derfor er tænketanken også gået ud med et opråb til politikerne og hele fødevaredanmark i form af en helsidesannonce i fire store dagblade i dag, hvor Folketinget åbner.
I annoncen stiller medlemmerne sig samlet til rådighed for en klimavenlig ændring af madkulturen – og opfordrer de 179 folketingspolitikere, hele fødevaredanmark og alle os andre til at gøre det samme.
Iben Krog, tidligere direktør i Frej og medlem af Madtanken, peger på behovet for initiativer oppe fra: ”Vi kommer ingen vegne med klimadagsordenen, hvis ikke vi ser nogle stærke politiske initiativer. Vi skal alle gøre noget, men vi skal også presse på med incitamenter og regulering”, siger hun.
Kok og restauratør Adam Aamann peger på detailhandlens rolle: ”Vi skal have bedre råvarer i dagligvarehandlen, hvis der overhovedet skal være en chance for, at danskerne spiser mere grøn og klimavenlig mad i hverdagen. Vi skal genopdage det danske spisekammer, og vi kokke kan gå forrest og vise vejen”, siger han.
Et tredje medlem af Madtanken, journalist og producent Signe Wenneberg, peger på det ansvar, vi hver især har for at agere anderledes hjemme i køkkenet: ”Vi kan hver dag tage en hverdagsaktivistisk beslutning om at gøre som vores bedstemødre og oldemødre. Spise lokal mad. Spise efter sæson. Spise efter en ugeplan.”
Læs om de seks anbefalinger og hør podcasten “Hver tallerken tæller” på madkulturen.dk/madtanken.