I efteråret 2021 kan unge i Nykøbing Falster, Kolding og København få en lærerig oplevelse i køkkenet. Kurset ‘Madglad på budget’ skal inspirere de unge til at lave bedre mad med mindre madspild, til glæde for både klima og pengepung. Det sker over 4 kursusgange med indkøb, madlavning og fælles aftensmad.
Vejledingen på kurserne kommer fra andre unge, der er trænet som kulinariske vejledere. På den måde bliver kurset også en social begivenhed på de unges præmisser:
“Madvaner er i høj grad knyttet til det sociale liv og den hverdag, de unge har. Derfor kan det være svært at tage imod råd til indkøb, madlavning og reduktion af madspild fra en kok eller en voksen med tre børn. Vejledningen bliver mere relevant og inspirerende, når den kommer fra en, der har næsten samme hverdag og niveau af madlavningskompetencer, som en selv. Ved at tænde en gnist hos en lille gruppe, kan vi puste til ilden hos flere unge, så de får mod på at udvikle deres færdigheder i køkkenet sammen”, forklarer programleder i Madkulturen Rasmus Dalsgaard.
Kursus for kulinariske vejledere
De 18 vejlederne på madkurserne gennemgår selv et forberedende kursus, hvor de bliver undervist, overnatter og laver mad sammen i tre dage. Her får de grundlæggende viden om tilsmagning og madlavning – og ikke mindst inspiration og mod til at kaste sig ud i det sammen med andre.
“Det handler ikke om at blive ekspert i madlavning og træne bestemte opskrifter. Tvært imod skal de unge få en fornemmelse af, at mad kan laves på mange måder og af de ingredienser, man nu lige har. Det er ikke så kompliceret – bare man finder interessen frem og har mod på at prøve nogle ting af”, siger Rasmus Dalsgaard.
Netop derfor får de kulinariske vejledere selv en bekræftende oplevelse af at lave mad sammen og gennemgå de øvelser, de senere skal lave med en større gruppe af unge på madkurserne. Det er bl.a. øvelser i at slippe opskrifterne og at tilberede en lækker middag kun af rester.