Kødet fylder stadig meget på tallerkenerne
Vanens magt viser sig også tydeligt, hvis vi kigger på klimavenligheden af vores mad.
Mange af os vil gerne spise mere klimavenligt. 7 ud af 10 svarer i Madkulturens årlige befolkningsundersøgelse, at de gerne vil ændre vaner til fordel for klimaet. Især madspild har mange (80 %) aktivt fokus på at undgå.
Sværere bliver det dog, når det kommer til at skære ned på kødet. Det indgår nemlig stadig i 3 ud af 4 af vores aftensmåltider.
Her er der nogle enkelte befolkningsgrupper, der går forrest. Det gælder især kvinder i storbyerne på tværs af alder – i denne gruppe spiser nu kun 62 % kød til aftensmad på en almindelig aften, mod 72 % i 2016. Det er en markant nedskæring.
Også hos de unge mellem 18 og 25 år er der vilje til handling. Her er det 35 %, der bestræber sig på at lave mad med mindre eller helt uden kød. Det gælder kun mellem 12 og 27 % af de øvrige aldersgrupper. De unge er også den gruppe, der i størst udstrækning har taget plantebaserede proteinkilder til sig som tofu og plantefars. Den type fødevarer havner på bordet hos de unge i 7 % af aftensmåltiderne. Til sammenligning gælder det kun 1 % i gennemsnit hos de øvrige aldersgrupper.