Hvad spiser danskerne til aftensmad?

Vi har kortlagt de mest populære retter blandt danskerne i 2021

De mest populære retter blandt danskerne

Hvad spiser danskerne, hvor hjemmelavet er det og er der forskel blandt aldersgrupperne? Det har vi undersøgt. Her får du svaret på, hvad den gennemsnitlige dansker spiste til aftensmad i går.

Faktisk er resultatet ikke så overraskende. Når vi spørger danskerne, hvad de fik at spise til aftensmad i går, er svaret nemlig det samme, som sidst vi spurgte i 2018. På førstepladsen over mest spise retter i Danmark i 2021 finder vi fortsat ”rugbrød med pålæg”. På andenpladsen finder vi kylling med kartofler og/eller grønt og tredjepladsen går til pizza. Samme top-3-fordeling så vi også i 2018.

Top ti aftensmadsretter i 2021

  • Rugbrød med pålæg

  • Kylling med kartofler og/eller grønt

  • Pizza

  • Grill

  • Burger

  • Bøf

  • Fisk

  • Brød med pålæg

  • Pølser

  • Pastaret

Top-tre med og uden kød og som færdigret

Når danskerne spiser kød, er kylling med kartofler og/eller grønt på førstepladsen som det mest spiste aftensmåltid. Når danskerne spiser vegetarisk, altså retter uden kød og fisk, indtager rugbrød med pålæg førstepladsen over de mest populære retter. Salat, koldskål og pastaretter er at finde i toppen af listen, når vi zoomer ind på måltiderne uden kød og fisk. Bemærk at dataindsamlingen fandt sted i maj og juni, hvilket nok er årsagen til at koldskål findes på listen.

8%

af danskernes aftensmåltider er rugbrød med pålæg

Top tre med kød

  • Kylling med tilbehør

  • Grill

  • Pizza

Top tre uden kød/fisk

  • Rugbrød med pålæg

  • Salat

  • Koldskål/yoghurt

Top tre take-away

  • Pizza

  • Burger

  • Brød med pålæg

Pizzaen køber vi ude, burgeren laver vi selv

Der er forskel på, hvor hjemmelavede de forskellige retter i danskernes top-ti over mest spiste aftensmåltider er. Ser vi f.eks. på kylling med kartofler og/eller grønt, er 8 ud af 10 af disse måltider helt eller overvejende hjemmelavede. Når der er fisk på aftenmenuen, er det også  som oftest hjemmelavet. Mere end 3 ud af 4 af dem, der spiste fisk til aftensmad dagen før, spiste et helt eller overvejende hjemmelavet aftensmåltid.

For pizza ser billedet derimod noget anderledes ud. 2 ud af 3 pizzaer vi spiste til aftensmad i går var færdigkøbte. Burger er også en top-ti-ret, der ofte købes som takeaway. Hver tredje burger vi spiser, er en takeaway burger. Dog er det også populært at lave burgerne selv. Knap halvdelen (46 %) af danskerne, som spiste burger til aftensmad dagen før, lavede en helt eller overvejende hjemmelavet burger.

63%

af pizzaerne vi spiser til aftensmad er take-away eller færdigretter

Unge spiser burger, ældre spiser rugbrød

Ser vi på de oftest spiste aftensmadsretter fordelt på alder, finder vi også en lille variation på tværs af aldersgrupperne. Hvor burger er den ret, der oftest spises af de 18-25-årige, figurerer burger slet ikke blandt top-ti-retterne for de 65-årige eller ældre. De ældre spiser heller ikke pizza, som ellers er i top-tre for alle de andre aldersgrupper.

Også pasta med kødsovs er en aldersbestemt favorit. Denne ret er at finde på top-ti-listen for danskere mellem 18 – 49 år. Men for personer på 50 år eller ældre er pasta med kødsovs ikke blandt top-ti-retterne.

18 – 25 år

  • Burger

  • Rugbrød med pålæg

  • Pizza

26 – 34 år

  • Pizza

  • Pastaret

  • Kylling med tilbehør

35 – 49 år

  • Kylling med tilbehør

  • Pizza

  • Burger

50 – 64 år

  • Rugbrød med pålæg

  • Kylling med tilbehør

  • Pizza

  • Rugbrød med pålæg

  • Kylling med tilbehør

  • Fisk

Vil du vide mere om danskernes madvaner, så læs vores seneste undersøgelse, Madkultur21.

Har du et specifikt emne du ønsker data for, er du altid velkommen til at kontakte vores afdeling for viden og analyse. Find en medarbejder her.

Om undersøgelsen

Analysen bygger på data indsamlet i forbindelse med Madkultur21. Undersøgelsen er gennemført af Epinion for Madkulturen via et online spørgeskema udsendt til Epinions Danmarkspanel i perioden d. 26. maj – 11. juni 2021. I Madkultur21 var der 3 %, der ikke havde spist aftensmad dagen før, hvormed de konkrete analyser af danskernes aftensmåltider bygger på svar fra 2.184 respondenter.

Danskernes top-ti-retter er kodet på baggrund af åbne svar fra respondenterne. Respondenterne blev spurgt ind til, hvad de spiste til aftensmad i går. De blev bedt om at beskrive de forskellige elementer af maden med deres egne ord, så detaljeret som muligt. F.eks. ”Stegt kyllingebryst med bagte kartofler og kogte gulerødder. Hertil en salat med icebergsalat, agurker og tomater. Hindbærtærte med creme fraiche til dessert”. Efterfølgende er alle åbne beskrivelser blevet kategoriseret inden for 75 forskellige aftensmadsretter.