Hvad spiser danskerne til aftensmad?

Vi har kortlagt de mest populære retter blandt danskerne i 2023.

De mest populære retter blandt danskerne

Hvad spiser danskerne, hvor hjemmelavet er det, og er der forskel blandt aldersgrupperne? Det har vi undersøgt. Her får du svaret på, hvad den gennemsnitlige dansker spiste til aftensmad i går.

Faktisk er resultatet ikke så overraskende. Når vi spørger danskerne, hvad de fik at spise til aftensmad i går, er der ni gengangere, fra sidst vi spurgte i 2021. Den eneste udskiftning i top-10 var grill, der i 2023 blev erstattet med frikadeller – formentlig fordi data i år blev indsamlet i efteråret mod sommeren i 2021. På førstepladsen over mest spise retter i Danmark i 2023 finder vi fortsat ”rugbrød med pålæg”. På andenpladsen finder vi pizzaen, der tidligere har været nummer tre, og tredjepladsen går til sandwichen. Den store forskel her, er at kylling med tilbehør er faldet til nr. 5, mens sandwich mv. er steget fra syvendepladsen i 2021. 

Top-10 aftensmadsretter i 2023

  • Rugbrød med pålæg

  • Pizza

  • Sandwich mv.

  • Burger

  • Kylling med kartofler og/eller grønt

  • Pastaret (ekskl. pasta med kødsauce)

  • Pølser (fx hotdog, medister, pølsehorn)

  • Frikadeller med tilbehør

  • Bøf med tilbehør

  • Fisk med tilbehør

Top-3 med og uden kød og som færdigret

Når danskerne spiser kød, er pizza på førstepladsen som det mest spiste aftensmåltid. Når danskerne spiser vegetarisk, altså retter uden kød og fisk, indtager rugbrød med pålæg førstepladsen over de mest populære retter. Sandwich og pastaretter er også at finde i toppen af listen, når vi zoomer ind på måltiderne uden kød og fisk.

9%

af danskernes aftensmåltider er rugbrød med pålæg

Top tre med kød

  • Pizza

  • Kylling med tilbehør

  • Burger

Top tre uden kød/fisk

  • Rugbrød med pålæg

  • Sandwich mv.

  • Pastaret

Top tre take-away

  • Pizza

  • Burger

  • Sandwich mv.

Hjemmelavet mad: Både sundt og godt

Hvis vi ser på hvordan danskerne vurderede smagen af den mad de fik i går, er danskerne mest tilbøjelige til at sige, at den smagte godt eller meget godt, hvis den var hjemmelavet. Hele 93 % af de hjemmelavede måltider blev vurderet sådan, mens udespisning og takeaway lå omkring 85 %. Sundheden var knap så høj, men den hjemmelavede mad blev stadig vurderet sund eller meget sund i lidt over halvdelen af tilfældene. Udespisning var ligeligt fordelt mellem sund, usund og et sted midt imellem, mens takeaway maden var usund næsten halvdelen af tiden.  

Unge spiser pizza, ældre spiser (rug)brød

Ser vi på de oftest spiste aftensmadsretter fordelt på alder, finder vi også en lille variation på tværs af aldersgrupperne. Hvor burger er den ret, der oftest spises af de 18-25-årige, findes den ikke blandt top-10-retterne for dem, der er 65 år eller ældre. De ældre spiser heller ikke pizza, som ellers er i top-ti for alle de andre aldersgrupper. 

Også pasta med kødsovs er en aldersbestemt favorit. Denne ret er at finde på top-ti-listen for danskere mellem 18 – 49 år, men ikke for personer over 50. 

18 – 25 år

  • Pizza

  • Pastaret

  • Burger

26 – 34 år

  • Pizza

  • Burger

  • Pastaret

35 – 49 år

  • Sandwich mv.

  • Burger

  • Rugbrød med pålæg

50 – 64 år

  • Rugbrød med pålæg

  • Sandwich mv.

  • Fisk

65-80 år

  • Frikadeller med tilbehør

  • Rugbrød med pålæg

  • Kylling med tilbehør

Vil du vide mere om danskernes madvaner, så se nærmere på vores database Tal om Mad, hvor alle vores analyser er samlet i et søgbart, lettilgængeligt format.

Har du et specifikt emne du ønsker data for, er du altid velkommen til at kontakte vores afdeling for viden og analyse. Find en medarbejder her.

Om undersøgelsen

Analysen bygger på data indsamlet i forbindelse med Madkultur23. Undersøgelsen er gennemført af Norstat for Madkulturen via et online spørgeskema udsendt til Norstats danske forbrugerpanel. Indsamling af data har fundet sted i perioden 30. august til 11. september 2023. Spørgeskemaundersøgelsen er udsendt til et repræsentativt udsnit af den danske, voksne befolkning i forhold til alder, køn, region og uddannelse.

Danskernes top-10-retter er kodet på baggrund af åbne svar fra respondenterne. Respondenterne blev spurgt ind til, hvad de spiste til aftensmad i går. De blev bedt om at beskrive de forskellige elementer af maden med deres egne ord, så detaljeret som muligt. F.eks. ”Stegt kyllingebryst med bagte kartofler og kogte gulerødder. Hertil en salat med icebergsalat, agurker og tomater. Hindbærtærte med creme fraiche til dessert”. Efterfølgende er alle åbne beskrivelser blevet kategoriseret inden for 75 forskellige aftensmadsretter.