Hvad spiser danskerne til aftensmad?

Vi har kortlagt de mest populære retter blandt danskerne i 2024.

De mest populære retter til aftensmad

Hvilke retter spiser vi, hvor hjemmelavede er de, og er der forskel blandt aldersgrupperne? Det har vi undersøgt. Her får du svaret på, hvad den gennemsnitlige dansker spiste til aftensmad i går.

Faktisk er resultatet ikke så overraskende. For det er de samme retter, der går igen i vores top-10 år efter år. På førstepladsen over mest spise retter i Danmark i 2024 finder vi fortsat ”rugbrød med pålæg”, der også er den mest udbredte ret til frokost.

På en typisk dag i 2024 får 7 % rugbrød med pålæg til aftensmad.

Top-10 aftensmadsretter i 2024

  • Rugbrød med pålæg

  • Kylling med tilbehør

  • Pizza

  • Pasta med kødsovs eller lasagne

  • Andre pastaretter

  • Pølser (fx hotdog, medister, pølsehorn)

  • Burger

  • Fisk med tilbehør

  • Bøf med tilbehør

  • Sandwich mv.

Top-3 med og uden kød og som færdigret

Når danskerne spiser kød, er pizza på førstepladsen som det mest spiste aftensmåltid. Når danskerne spiser vegetarisk, altså retter uden kød og fisk, indtager rugbrød med pålæg førstepladsen over de mest populære retter. Sandwich og pastaretter er også at finde i toppen af listen, når vi zoomer ind på måltiderne uden kød og fisk.

Få nye tal fra Madkulturen

Abonnér på vores nyhedsbrev, og følg tendenserne i madkulturen.

Top tre med kød

  • Pizza

  • Pastaret

  • Burger

Top tre uden kød/fisk

  • Rugbrød med pålæg

  • Pastaret

  • Koldskål, youghurt eller lign.

Top tre take-away

  • Pizza

  • Burger

  • Rugbrød med pålæg

Unge spiser pizza, ældre spiser (rug)brød

Ser vi på de oftest spiste aftensmadsretter fordelt på alder, finder vi også en lille variation på tværs af aldersgrupperne. Hvor burger er den ret, der oftest spises af de 18-25-årige, findes den ikke blandt top-10-retterne for dem, der er 65 år eller ældre. De ældre spiser heller ikke pizza, som ellers er i top-ti for alle de andre aldersgrupper. 

Også pasta med kødsovs er en aldersbestemt favorit. Denne ret er at finde på top-ti-listen for danskere mellem 18 – 49 år, men ikke for personer over 50. 

18 – 25 år

  • Pizza

  • Pastaret

  • Burger

26 – 34 år

  • Burger

  • Pizza

  • Pastaret

35 – 49 år

  • Rugbrød med pålæg

  • Pasta med kødsovs eller lasagne

  • Ret med pølser

50 – 64 år

  • Rugbrød med pålæg

  • Pasta med kødsovs eller lasagne

  • Ret med pølser

65-80 år

  • Rugbrød med pålæg

  • Kylling med tilbehør

  • Fisk med tilbehør

Om Madkultur24

Analysen bygger på data indsamlet fra Madkultur24. Undersøgelsen er gennemført af Norstat for Madkulturen via et online spørgeskema udsendt til Norstats danske forbrugerpanel, hvor vi har fået mere end 2.100 besvarelser.

Top-10-retterne er kodet på baggrund af åbne svar fra respondenterne. Respondenterne blev spurgt ind til, hvad de spiste til aftensmad i går. De blev bedt om at beskrive de forskellige elementer af maden med deres egne ord, så detaljeret som muligt. F.eks. ”Stegt kyllingebryst med bagte kartofler og kogte gulerødder. Hertil en salat med icebergsalat, agurker og tomater. Hindbærtærte med creme fraiche til dessert”. Efterfølgende er alle åbne beskrivelser blevet kategoriseret inden for 75 forskellige aftensmadsretter.

Vil du selv dykke ned i tallene om danskernes madvaner, så se nærmere på vores database Tal om Mad, hvor alle vores analyser er samlet i et søgbart, lettilgængeligt format.

Har du et specifikt emne du ønsker data for, er du altid velkommen til at kontakte vores afdeling for viden og analyse. Find en medarbejder her.

Få flere tal

Vil du selv dykke ned i tallene om danskernes madvaner, så se nærmere på vores database Tal om Mad, hvor alle vores analyser er samlet i et søgbart, lettilgængeligt format.

Har du et specifikt emne du ønsker data for, er du altid velkommen til at kontakte vores afdeling for viden og analyse. Find en medarbejder her.