Fastelavnsbollespisning i vækst

Vi spiser fastelavnsboller som aldrig før. Siden 2017 har vi set en stigning i antallet af danskere som spiser fastelavnsboller i perioden omkring fastelavn.

Madkulturens seneste analyse af danskernes madvaner, Madkultur21, viser, at der i en periode på fire år er sket en væsentlig stigning i antallet af danskere, der spiser fastelavnsboller.

Nogle madtraditioner hænger tæt sammen med en fysisk anledning eller dato, fx middagen juleaften. Fastelavnsbollernes popularitet kan måske skyldes, at de ikke nødvendigvis indebærer fysisk samvær eller en specifik anledning. Tværtimod kan det at spise det samme, fx en fastelavnsbolle, være en måde hvorpå det bliver muligt at deltage i et større interessefællesskab uden at være sammen fysisk.

Andelen af danskere der har spist fastelavnsboller det pågældende år

2017
0%
2021
0%

Fastelavnsbollen gik viralt i 2021

Fastelavnsbollen tog også det sociale medie Instagram med storm, hvor særligt mindre håndværksbagere i København har været flittige til at opfinde nye versioner af den klassiske bolle og poste billeder af dem på deres platforme, så der nu findes mere end 48.000 opslag under ’#fastelavnsboller’.

Det førte til lange køer af fastelavnsbolle-sultne danskere foran bagerier som Hart og Juno the Bakery. Tal fra brancheorganisationen Bager- og Konditormestre i Danmark viser en markant stigning i salget af fastelavnsboller for 66 % af deres medlemmer. Fx steg Lagkagehusets salg af fastelavnsboller med 70 % sammenlignet med året forinden (FødevareWatch, 3.2.2021).
 

50%

af danskerne spiser fastelavnsboller til fastelavn

Hele landet har taget fastelavnsbollen til sig

Selvom det var fastelavnsboller fra de københavnske bagere, der gik viralt, er det faktisk Jylland, der primært har dyrket traditionen om at mødes om bollen med creme og syltetøj. I 2021 har traditionen også spredt sig til resten af landkortet. Især har folk hovedstadsområdet taget fastelavnsbollen til sig, så det nu er 44 % af københavnerne, der har spist fastelavnsboller mod 28 % i 2017. Også fynboerne var i højere grad på fastelavnsbollejagt i 2021.

Andele der har spist fastelavnsboller til fastelavn, fordelt på landsdel

Hovedstaden, 2017
0%
Hovedstaden, 2021
0%
Fyn og øhavet, 2017
0%
Fyn og øhavet, 2021
0%

Det er især de unge, som har båret trenden med at spise fastelavnsboller i 2021. Både blandt de 18 – 25-årige og blandt de 26 – 34-årige er der sket en væsentlig stigning i andelen, der har spist fastelavnsboller sammenlignet med 2017.

Andele der har spist fastelavnsboller til fastelavn, fordelt på alder

2017

2021

18-25 år
0%
0%
26-34 år
0%
0%
35-49 år
0%
0%
50-64 år
0%
0%
65-80 år
0%
0%

Vil du vide mere om danskernes madvaner, så læs vores seneste analyse, Madkultur21, her.

60%

af de 26 – 34-årige spiste fastelavnsboller til fastelavn i 2021