Madkultur20:

Madkultur i en krisetid

Madkulturens undersøgelsen af danskernes mad- og måltidsvaner under corona-nedlukningen af Danmark i 2020.

Udviklingen i danskernes mad- og måltidsvaner i en krisetid

Hvilken betydning havde covid-pandemien for danskernes madvaner? Denne sær-undersøgelse handler om danskernes forhold til maden og til måltidet under den første coronanedlukning i foråret 2020.

I Madkulturens befolkningsundersøgelse af danskernes mad- og måltidsvaner under corona-nedlukningen kigger vi nærmere på, hvad danskernes selv vurderer, at pandemien har betydet for deres mad- og måltidsvaner.

Corona-nedlukningen havde blandt andet indflydelse på hvor meget hjemmelavet mad danskerne lavede. Vi kan også se, at interessen for at støtte lokale fødevareproducenter og forretninger steg. Der skete også en stigning i andelen der tog en køkken-hobby op i den ekstra tid vi fik derhjemme. Du kan finde alle tal på danskernes madvaner under corona i rapporten.

Mere tid derhjemme betyder mere tid til madlavning

11. marts 2020 blev Danmark lukket ned som en konsekvens af corona-pandemien. Nedlukningen påvirkede hele Danmark. Folk blev sendt hjem fra arbejde, børn hjem fra børnehaver og skoler, og butikker, restauranter og caféer måtte lukke. Nogle for en kortere stund, andre i længere perioder.

Selvom danskerne, på direkte opfordring fra Danmarks statsminister Mette Frederiksen, blev tilskyndet til ikke at hamstre, meldte mange detailkæder allerede i de indledende dage af nedlukningen om et eksploderet salg af gær, mel og kød.

Samlet set betød nedlukningen, at langt de fleste danskere fik mere tid derhjemme. En tid, som blandt andet blev brugt på nye hobbyer i hjemmet som strikning, bagning og havearbejde.

Flere spiste take-away

Hver fjerde dansker (25 %) vurderer, at de har spist mere takeaway under nedlukningen end normalt, mens 21 % vurderer, at de har spist mindre takeaway. Især blandt de unge medførte den første nedlukning en stigning i mængden af aftensmåltider, der bestod af take-away.

24%

har lavet mere hjemmelavet mad under nedlukningen

Andel, der vurderer at de har spist mere take-away, fordelt på alder

18-25 år
0%
26-34 år
0%
35-49 år
0%
50-64 år
0%
65-80 år
0%

Interessen for lokale fødevarer steg under corona

Sidst vi spurgte danskerne om deres holdning til lokale fødevare i forbindelse med Madkultur19, svarede 34 % at det havde betydning for dem, at råvarerne er produceret lokalt. I forbindelse med corona-nedlukningen så vi en stigning i interessen for at støtte de lokale producenter, da de sædvanlige aftagere måtte lukke.

Særligt i Sønderjylland blev der købt mere ind lokalt og købt flere danske fødevarer under nedlukningen end normalt. 31 % af sønderjyderne har købt mere ind i lokale dagligvarebutikker, mens det gælder for 20 % i resten af landet. 25 % af sønderjyderne har købt flere danskproducerede fødevarer under corona-nedlukningen, mens det gælder for 10 % i resten af landet.

52%

af danskerne har i en eller anden grad købt mad eller drikkevarer fra bestemte restauranter eller caféer for at støtte dem under nedlukningen

Andel, der har købt flere danskproducerede fødevarer under nedlukningen

Sønderjylland
0%
Resten af Danmark
0%