Madkultur23:

Råvarer

Madkulturens årlige befolkningsundersøgelse af danskernes mad- og måltidsvaner.

Råvarer på distance

Stabilt højt forbrug af kød, stadig  færre lokale og sæsonbetingede råvarer på tallerkenen og et stort  fokus på pris og sundhed i vores mad – det er nogle af overskrifterne for vores madkultur i 2023.

Madkultur23 er årets store pejling af madkulturen i Danmark. For tiende gang har mere end 2.000 respondenter bidraget med svar om deres måltider og indkøb, i år med særligt fokus på råvarerne.

Årets undersøgelse bekræfter på nogle punkter, hvad vi allerede ved: Kødet har en meget central og stabil rolle i vores madkultur. Sæsonens råvarer og de lokale produkter fylder stadig mindre i de daglige måltider. Pris er som regel vigtigere end kvalitet, når vi køber ind.

Men Madkultur23 afslører også nye udviklinger: Mange bruger nu mindre mængder af kød eller er begyndt at spise mere kylling end oksekød. Bælgfrugter er så småt ved at vinde fodfæste i vores bevidsthed og daglige måltider. Selvom lokale råvarer ikke er hverdagskost, sætter vi mere pris på dem end tidligere. Samtidig præger sundhed i høj grad vores tilgang til råvarer, og ikke mindst kød.

Klimahensyn spiller til gengæld en mindre rolle i 2023, hvor de færreste er klar til at skrue på kødforbruget for klimaets skyld. Især unge går nu væsentligt mindre op i klimavenlig mad. Og når der kommer børn ind i billedet, stiger andelen af kødmåltider drastisk i de ellers så klimabevidste ungdomsårgange, vi har fulgt gennem de seneste ti års Madkultur-undersøgelser. Dermed bidrager de til at give en madkultur med kød i centrum videre til næste generation.