Flere nyheder


30. august 2023
Hvor mange i din region får kød til aftensmad? Hvordan har unges forbrug af takeaway udviklet sig? Og hvor ofte drikker kvinder øl til maden? Madkulturen giver nu fri adgang til at søge samlet i resultaterne fra 19.000 danskeres besvarelser om råvarevalg, madlavning og måltider
I snart ti år har Madkulturen fulgt udviklingen i danskernes madvaner tæt gennem årlige undersøgelser på tværs af befolkningen. Fra i dag er den viden samlet i et nyt madindeks, hvor man selv kan søge i tal fra det store datasæt.
”Madindekset er vores gave til alle, som er nysgerrige på tendenserne i vores madkultur. Der ligger rigtig mange indsigter, som er guld værd, når man arbejder med mad og måltider. Eller når man, fx som journalist, skal researche på et specifikt aspekt af vores madvaner”, forklarer direktør Judith Kyst.
Siden opstarten i 2011 har hun stået i spidsen for Madkulturens arbejde med at styrke den danske madkultur og sikre bedre mad til alle. Det sker gennem partnerskaber og forandringsprojekter, der især henvender sig til professionelle, der gennem deres arbejde kan gøre en forskel for hverdagsmaden.
Viden skaber grundlag for handling
Madkulturens indsatser bygger på et stærkt fundament af viden, som bl.a. bliver formidlet i de årlige Madkultur-undersøgelser. I det nye madindeks ligger resultaterne af undersøgelserne fra 2015 til 2022 samlet, så man selv kan udvælge og filtrere tal om bl.a. ingredienser i aftensmaden, madlavning og holdninger til fx klimavenlig mad.
”For at kunne styrke madkulturen har vi brug for at forstå, hvad der driver udviklingen. Den tilgang har vi gode erfaringer med i Madkulturen. Ved at dele vores data kan vi understøtte, at også andre aktører får øje på specifikke områder, hvor maden kan gå fra at være en del af problemet til at blive en del af løsningen for vores samfund. Fx ift. klima, fællesskaber eller ulighed i sundhed”, siger Judith Kyst.
Madindekset trækker på besvarelser fra mere end 19.000 danskere, og det bliver snart opdateret med de nye data om bl.a. madlavning, kødforbrug og prioriteter i indkøbssituationen, som Madkulturen indsamler i løbet efteråret 2023.
Det nye madindeks indeholder ikke alle resultater fra Madkulturens målinger. Men Madkulturen kan være behjælpelig med specifikke analyser, som trækker på et større bagkatalog af data om danskernes mad- og måltidsvaner.
Det nye madindeks findes på madkulturen.dk/tal-om-mad.