Projektnavn:
Kulinarisk kørekort for medarbejdere på daghjem
Med madværksteder for ældre udvikler og afsøger Madkulturen nye veje inden for sundhedsfremme og rehabilitering blandt ældre borgere.
Partnere: Roskilde Kommune
Økonomi: Roskilde Kommune har finansieret initiativet.
Madværksteder for ældre tager afsæt i en antagelse om, at tilberedning af mad i fællesskab med andre kan fremme sundhed, mad- og livsglæde og styrke rehabiliteringen blandt ældre.
Formålet med projektet er således at undersøge, om madværksteder kan bidrage til daghjemmenes formål om at give ældre borgere mulighed for at skabe et sundt og aktivt liv, hvor de bruger deres ressourcer og færdigheder.
Gennem et kulinarisk kørekort er aktivitetsmedarbejdere blevet klædt på til at tilberede mad sammen med ældre på daghjem. Medarbejderne har fået viden om smag, sæson, metodik, sanser og aldring, ældres madpræferencer samt rehabiliterende arbejde i køkkenet.
Aktivitetsmedarbejdere har et stort kendskab til de borgere, der kommer på lokalcentre og daghjem. Kulinarisk kørekort er derfor en overbygning til medarbejdernes faglighed og erfaringer med fokus på ældre, mad og måltider.
Madkulturens rolle
Madkulturen har stået for udvikling og afholdelse af kurset for medarbejderne og har desuden gennemført en større evaluering er projektet, hvor både medarbejdere og borgere er blevet spurgt ind til deres oplevelser med projektet.
Erfaringer
Medarbejderne, der har gennemført madværksteder, giver udtryk for, at borgerne sidder længere ved bordet, spiser mere og gør sig umage, når de spiser sammen i en lille gruppe i slutningen af et madværksted. Også på plejecenteret sidder de længere, end hvis de spiser i spisestuen.
Borgerne selv giver udtryk for, at madværksteder er en hyggelig aktivitet, som de glæder sig til. De nyder både at lave mad sammen og især at spise sammen i en lille gruppe. Det oplever de som et ”festmåltid” og ”meget fornøjeligt”.
Der er gode muligheder for at arbejde med inddragelse og medbestemmelse til madværksteder. Nogle steder kaster borgere og medarbejdere sig i fællesskab ud i retter, som ingen har prøvet før. Andre steder bidrager borgere med en yndlingsopskrift.